Ziua Mondiala a Apei: Facem Invizibilul Vizibil !

 

La noi în țară, această zi se sărbătorește din 1993. Această sărbătoare are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

În fiecare an, Ziua Mondială a Apei evidențiază un aspect specific al apei dulci.
Tema din acest an: “Apele subterane: Să facem vizibil ceea ce este invizibil” stabilește de asemenea, accentul pentru Raportul anual privind dezvoltarea apei în lume.

Apele subterane sunt o resursă vitală care furnizează aproape jumătate din apa potabilă din întreaga lume, aproximativ 40% din apa pentru agricultura irigată și aproximativ 1/3 din apa necesară pentru industrie. Ea susține ecosistemele, menține debitul de bază al râurilor și previne tasarea terenurilor și intruziunea apei de mare. Apele subterane reprezintă o parte importantă a procesului de adaptare la schimbările climatice și reprezintă adesea o soluție pentru persoanele care nu au acces la apă sigură. În ciuda acestor fapte și cifre impresionante, apele subterane invizibile sunt departe de ochii și de mintea celor mai mulți oameni. Activitățile umane (inclusiv creșterea demografică și economică) și variabilitatea climei sporesc rapid presiunea asupra resurselor de apă subterană: în multe părți ale lumii sunt raportate probleme grave de epuizare și poluare. Aceasta zi mondială a apei dedicată apelor subterane atrage atenția asupra acestei resurse invizibile, sporeste schimbul de cunoștințe și colaborarea, astfel, creștem gradul de conștientizare a importanței de a avea grijă de apele noastre.

Poluarea mediului inconjurator reprezinta una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta in prezent omenirea. Actualele schimbari climatice sunt cauzate de catre poluarea mediului. In contextul schimbarilor climatice si a cresterii temperaturii medii anuale, omenirea se va confrunta cu noi probleme, inclusiv in ceea ce priveste disponibilitatea surselor de apa. Este deja constata evidentierea perioadelor de secete pentru anumite teritorii si este previzionata tendinta desertificarii pentru diferite regiuni ale lumii. In acest context se impune un mai bun management al apei, inclusiv cu protejarea calitatii acesteia.
In acest context, aplicatia dezvoltata de echipa noastra propune realizarea unui sistem complex de monitorizare a calitatii apei din Romania.

Scopul proiectului nostru il reperezinta dezvoltarea la nivel national a unei aplicatii mobile si a unei platforme IT pentru colectarea de date de pe teritoriul Romaniei pentru monitorizarea calitatii apei si a oferi mai multa constientizare in aceasta directie.
Propunem relizarea unui sistem complex de monitorizare a calitatii apei din Romania. Conceptul nostru se bazeaza pe instalarea de senzori pentru determinarea anumitor indicatori de calitate, senzori ce transmit in timp real valorile inregistrate. Vom cunoaste datele masurate, prin intermediul unei pltforme on-line.

Planificam acțiuni la nivel local de îmbunătățire a protecției mediului, în vederea minimizării riscurilor pentru sănătate; Propunem implicarea voluntarilor în monitorizarea apei potabile și a condițiilor igienico-sanitare din imprejurimile lor; Vom atrage parteneri locali, regionali și naționali pentru îndeplinirea acestor obiective.
Implicarea și sprijinirea unei bune colaborări dintre cetateni in vederea imbunatatirii situatiei locale;

Apa, sursa Vieții!


Discover more from Asociația LUX INVICTA

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About the Author

Leave a Reply

You may also like these