Din orice venit, statul impozitează pana la 16%. Din aceștia, 20% pot fi direcționați spre o organizație nonprofit. Banii nu mai ajung toți la stat, ci ajută un ONG să-și susțină financiar activitatea. Altfel spus, aveți posibilitatea să decideți ce se întâmplă cu banii din impozitele dumneavoastră. Și puteți decide să ne fiți alături.
Procedura de redirecționare este simplă:
Cum ne poți susține?
Odată cu actualizarea Noului Cod Fiscal în anul 2016 prin Legea nr. 227/2015, aceasta prevede că orice companie poate direcţiona 20% din impozitul pe profit către un ONG care susţine o cauză socială, de Educație, Sănătate, Cercetare, însă, chiar şi în acest moment, puţini manageri și chiar contabili ştiu că au această libertate de alegere care nu îi costă absolut nimic.
Cum redirecţionez?
Modalitatea de direcţionare este foarte simplă: compania îşi calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit, apoi încheie un contract de sponsorizare cu ONG‐ul susţinut, cheltuielile fiind deductibile.
Ce trebuie să fac?
Totul se rezumă la încheierea unui Contract de Sponsorizare între firma dvs. şi ASOCIAŢIA LUX INVICTA, în baza căruia banii pot fi deduşi din impozitul pe profit.
Iti multumim!
Echipa Asociatiei Lux Invicta
Ce facilitati fiscale au sponsorii
Asa cum este prevazut in lege, societatile comerciale platitoare de impozit pe profit pot sa beneficieze de anumite facilitati fiscale.
Concret, acestea pot beneficia de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizarilor, dar nu mai mult de:
- 10% din baza impozabila pentru sponsorizari in urmatoarele domenii: cultura, arta, invatamant, sanatate, asistenta si servicii sociale, actiuni umanitare, protectia mediului;
- 8% din baza impozabila pentru sponsorizari in urmatoarele domenii: educatie, drepturile omului, stiinta-cercetare fundamentala si aplicata, filantropic, de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice, sport, cu exceptia fotbalului;
- 5% din baza impozabila pentru sponsorizari in urmatoarele domenii: religios, social si comunitar, reprezentarea intereselor asociatiilor profesionale, fotbal.
In schimb, nu vor beneficia de aceste facilitati:
- sponsorizarile reciproce intre persoane fizice sau juridice;
- sponsorizarile efectuate de rude ori afini pana la gradul al patrulea, inclusiv;
- sponsorizările unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.
In plus, companiile mai pot sa isi deduca cheltuielile cu sponsorizarile, asa cum prevede Codul Fiscal, cu 0,5%, dar nu mai mult de 20% din cifra de afaceri.
Totodata, beneficiarii trebuie sa stie ca sumele si bunurile materiale primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Incepand cu anul 2018, contribuabilii care efectueaza sponsorizari sunt obligati sa depuna o declaratie informativa, pentru anul in care au fost inregistrate cheltuielile respective, privind beneficiarii sponsorizarii, adica Formularul 107.
Declaratia trebuie depusa pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit de profit, adica pana la data de 25 ianuarie a anului urmator sau data de 25 a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozitul, in cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Susține cu 3,5% Proiectele noastre pentru un viitor sustenabil!
Cum?
În conformitate cu legislația română în vigoare, orice contribuabil poate opta pentru direcționarea a 3,5% din taxele pe venit plătite statului, către o entitate non-profit.
Nu te costă nimic, iar contribuția ta reprezintă o mică parte a impozitului pe care îl plătești deja statului.
În cazul în care nu alegi să susții o cauză anume, întreaga sumă va rămâne la bugetul de stat.
Considerăm că Sănătatea, Educația și Cultura sunt vitale și trebuie să meargă mâna în mână pentru a spori un viitor mai bun, pentru noi toți și copiii viitorului. Așa că în aceste vremuri vrem să scoatem ce e mai bun la Lumină și vă invităm să fiți alături de noi pe drumul acesta și dorim sa îl concretizăm cu ajutorul vostru. Este modalitatea prin care se direcționează 3,5% din impozitul pe venitul persoanelor fizice:
- Descarcă Formularul 230
Nu pot face totul online?
Ba da, chiar recomandăm ca în contextul pandemiei să evitați deplasările și să trimiteți formularul scanat (sau poza cu telefonul mobil), către noi.
Cum pot completa online?
– Descarcă formularul de mai sus
– Completează câmpurile de la secțiunea I cu majusucle, care trebuie să conțină datele tale de identificare
– Semnează folosind semnătura olografă
– Ni-l trimiți pe adresa: invicta@lew.ro ro
Cum semnez?
1. Trebuie să ai aplicația Adobe Reader descărcată
2. Dai editare – marcat cu semnul grafic al unui pix – și alegi Fill & Sign.
3. Odată ce-ai făcut asta, caută pictograma unui stilou. Apeși pe ea și începi să semnezi în câmpul din stânga jos, la „Semnătură Contribuabil”
4. Dai Done și gata. Semnătura va fi salvată. Vestea bună e că poți fie să desenezi semnătura cu mouse-ul, fie să încarci imaginea cu ea. Ca să încarci imaginea e simplu: semnezi o foaie albă, faci poză, decupezi cât să fie doar semnătura și o încarci în câmpul menționat mai sus.
SAU
In cazul in care dorești să-l semnezi normal și nu prin aplicația mobilă, atunci, DESCARCA Formularul, e nevoie să-l COMPLETEZI, cu majuscule, secțiunea I care conține datele tale de identificare, TIPĂREȘTE-L, SEMNEAZĂ-L cu pixul pe hârtie, după care il scanezi (sau ii faci poză cu telefonul mobil) și ni-l trimiți pe adresa de e-mail menționată mai sus. Gata! Mai departe ne ocupăm noi.
Până când mai pot trimite formularul? Doar până pe 25 MAI 2020 !
Iti MULȚUMIM pentru contribuția ta față de Proiectele noastre!
Asociația LUX INVICTA