Doar putini oameni pot enumera cele 7 minuni ale lumii antice, desi majoritatea oamenilor au cunostinta ca exista o lista a acestor monumente celebre ale arhitecturii din antichitate.
Prima referire la cele 7 minuni ale lumii antice este intalnita in Istoria lui Herodot in secolul V i.e.n.. Callimachus din Cyrene (305-240 i.e.n.), bibliotecar sef al Muzeului din Alexandria, a scris “O colectie de minuni ale lumii” . Tot ce se stie despre aceasta colectie este titlul ei, deoarece a fost distrusa odata cu Biblioteca din Alexandria.
Prima descriere a celor 7 minuni ale lumii antice este cuprinsa intr-un mic tratat scris in limba greaca si tradus in latina sub titlul “De septem orbis miraculis”. Lucrarea originala a fost atribuita lui Filon din Bizant, de origine grec, care a trait in secolul II i.e.n. si a studiat arhitectura la Rodos si mecanica la Alexandria. Tratatul original a fost distrus, fiind pastrata doar traducerea in latina realizata de Leon Allatius in 1640. (Leone Alaci – erudit teolog grec, nascut la Chios in 1586; umanist de seama al secolului al 17-lea.)
In ordinea cronologica a construirii lor, cele 7 minuni ale lumii sunt:
- » Piramida cea mare de la Gizeh (Piramida Lui KEOPS)
- » Gradinile suspendate din Babilon (Gradinile Semiramidei)
- » Templul Artemisei din Efes
- » Mausoleul din Halicarnas
- » Statuia lui Zeus din Olimpia
- » Farul din Alexandria
- » Colosul din Rodos
Din aceste 7 minuni ale arhitecturii din antichitate in zilele noastre mai exista doar Marea Piramida de la Giseh (Piramida cea mare a lui Keops), celelalte 6 fiind distruse fie de dezastre naturale fie de acte rauvoitoare ale unor ‘oameni’.
Discover more from Asociația LUX INVICTA
Subscribe to get the latest posts sent to your email.