Prezentare a celor 7 minuni ale lumii antice.


Doar putini oameni pot enumera cele 7 minuni ale lumii antice, desi majoritatea oamenilor au cunostinta ca exista o lista a acestor monumente celebre ale arhitecturii din antichitate.

Prima referire la cele 7 minuni ale lumii antice este intalnita in Istoria lui Herodot in secolul V i.e.n.. Callimachus din Cyrene (305-240 i.e.n.), bibliotecar sef al Muzeului din Alexandria, a scris “O colectie de minuni ale lumii” . Tot ce se stie despre aceasta colectie este titlul ei, deoarece a fost distrusa odata cu Biblioteca din Alexandria.

Prima descriere a celor 7 minuni ale lumii antice este cuprinsa intr-un mic tratat scris in limba greaca si tradus in latina sub titlul “De septem orbis miraculis”. Lucrarea originala a fost atribuita lui Filon din Bizant, de origine grec, care a trait in secolul II i.e.n. si a studiat arhitectura la Rodos si mecanica la Alexandria. Tratatul original a fost distrus, fiind pastrata doar traducerea in latina realizata de Leon Allatius in 1640. (Leone Alaci – erudit teolog grec, nascut la Chios in 1586; umanist de seama al secolului al 17-lea.)

In ordinea cronologica a construirii lor, cele 7 minuni ale lumii sunt:

  1. » Piramida cea mare de la Gizeh (Piramida Lui KEOPS)
  2. » Gradinile suspendate din Babilon (Gradinile Semiramidei)
  3. » Templul Artemisei din Efes
  4. » Mausoleul din Halicarnas
  5. » Statuia lui Zeus din Olimpia
  6. » Farul din Alexandria
  7. » Colosul din Rodos

Din aceste 7 minuni ale arhitecturii din antichitate in zilele noastre mai exista doar Marea Piramida de la Giseh (Piramida cea mare a lui Keops), celelalte 6 fiind distruse fie de dezastre naturale fie de acte rauvoitoare ale unor ‘oameni’.

 


Discover more from Asociația LUX INVICTA

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About the Author

Leave a Reply

You may also like these

Discover more from Asociația LUX INVICTA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading