Maria Treben, născută Günzl, (n. 27 septembrie 1907, Saaz, Austria-Ungaria – d. 26 iulie 1991, Grieskirchen, Austria) a fost o botanistă și autoare austriacă. A fost considerată o specialistă în domeniul medicamentelor pe bază de plante și a altor metode alternative de tratament în tradiția lui Sebastian Kneipp. Cartea ei Gesundheit aus der Apotheke Gottes a fost publicată în peste 20 de limbi străine și a avut un tiraj total de peste opt milioane de exemplare.
Prin cest articol dorim să subliniem și să ne aducem aminte, rolul foarte benefic pe care îl au plantele în viața noastră, făcând referire la unele din cele mai populare cărți și foarte necesare noua, cărțile Mariei Treben.
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
În ianuarie 1947, în urma expulzării germanilor din Cehoslovacia, Maria Treben a fost adăpostită într-o tabără de refugiați din Wülzburg (Bavaria). Acolo a avut o erupție cutanată și, după o ședere de trei săptămâni, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă. A fost transferată din tabără la un spital, unde, din cauza războiului; nu existau prea multe medicamente și nu era nicio perspectivă de salvare. Surorile i-au dat să bea suc de rostopască, iar starea ei de sănătate s-a îmbunătățit imediat. Această experiență cheie a determinat-o să înceapă să studieze herbalismul.
În următorii ani, Treben a studiat ca autodidactă medicina pe bază de plante (fitoterapie). A practicat în Austria și Germania, fără a fi o practicantă recunoscută. Recomandarea folosirii bitterului suedez („ierburile suedeze”) a devenit deosebit de cunoscută. Această practică s-a bazat pe redescoperirea unei rețete a medicului suedez Claus Samst, care la rândul său a atribuit-o lui Urban Hjärne (1641-1724).
Cărțile Mariei Treben au devenit bestselleruri și au fost distribuite pe scară largă. Gesundheit aus der Apotheke Gottes – Ratschläge und Erfahrungen mit Heilkräutern a fost vândută în milioane de exemplare.
🌱🌱🌱🌱🪴🌱🌱🌱🌱
Plantele au o importanţă deosebită în viaţa oamenilor deoarece ele asigură aportul de vitamine şi substanţe nutritive de care aceştia au nevoie, iar prin procesul de fotosinteză îşi îndeplinesc rolul de plămân verde al planetei. Plantele ne oferă vitamine, grăsimi, micro şi macroelemente, ceară, amidon, proteine, celuloză etc. După perioada primului război mondial, din cauza lipsei de medicamente, oamenii au început să caute un efect similar cu cel al medicamentelor în plante. Așa s-a descoperit și morfina, care, după cum bine știm, are un efect analgezic.
Metode/scopuri de utilizare:
Vindecare (medicina alternativă): Atât în medicina veterinară, cât și în tratarea oamenilor au fost recunoscute pentru o gamă variată de utilizări. Datorită ingredientelor active pe care le conțin, se pot folosi în creșterea ecologică a animalelor. Fitoterapia este utilizată în medicina veterinară, ca urmare a îmbunătățirii calității cărnii a animalelor. Datorită faptului că în aceste ierburi nu există materiale chimice, sintetice, carnea va avea un raport mai favorabil de proteine și grăsimi.
Industria cosmetică: Cel mai adesea se utilizează extracte din plante (uleiuri esențiale, antioxidanți naturali). Multe fabrici de cosmetice cumpără plantele din ferme ecologice, pentru prelucrare. În plus, coloranții vegetali obținuți natural sunt utilizați în industria cosmetică. Din florile de șofran se extrage galbenul, din frunzele de urzică verdele.
Industria alimentară: În ceea ce privește cumpărarea plantelor medicinale, industria alimentară are cea mai importantă legătură cu achiziționarea plantelor bio (se utilizează la: condimente, suplimente nutritive, ceaiuri).
Discover more from Asociația LUX INVICTA
Subscribe to get the latest posts sent to your email.