Propunere proiect:
Centrul de Prevenție Dependențe
Strategia Națională Antidrog 2013-2020 își propune “să aducă un plus de valoare în ceea ce priveşte reacţia statului român la problematica drogurilor, prin dezvoltarea mecanismelor de coordonare, colaborare interinstituţională, transparenţă decizională, cercetare şi analiză strategică”. Comparând rezultatele ultimelor două studii privind prevalența consumului de droguri în România (2013 și 2016), se observă o creştere a consumului experimental de droguri ilicite, de la 6,6% la 7,6%, dar şi a consumului recent şi a celui actual: de la 2,5% la 4,1%, respectiv de la 1,1%, la 1,7%.
Agentia Nationala Antidrog a realizat in 2016 „Studiul privind consumul de tutun, alcool si droguri ilicite in randul elevilor din invatamantul liceal si profesional, conform caruia:
- 54,4% din elevi au experimentat consumul de tutun, in timp de 43,3% dintre ei au declarat un astfel de consum si in ultimul an;
- 34,8% au declarat consum de tutun in ultima luna; in cazul fetelor se inregistreaza o valoare mai mare pentru consumul de tutun cel putin o data in ultimile 12 luni.
- 92,4% din adolescenti au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata,
- 78,3% au consumat in ultimile 12 luni,
- 57,8% au declarat consum de alcool cel putin o data in ultimile 30 de zile;
- 42,8% au consumat alcool in exces de-a lungul vietii, ajungand la starea de ebrietate;
- 30,2% dintre ei au avut cel putin o stare de betie in ultimul an,
- 11,9% au experimentat starea de ebrietate cel putin o data in ultimile 30 de zile
- 6,9% dintre elevi au declarat ca au consumat cel putin o data in viata orice drog ilicit; 3,9% au declarat un astfel de consum in ultimul an, 2,3% in ultima luna.
Astfel, propunem dezvoltarea de servicii integrate care sa acorde sprijin si suport pentru dependentii de alcool, droguri – inclusiv cele usoare, alte substante pshihotrope, jocuri de noroc, jocuri pe calculator si internet, dependenta de munca – workaholism-ul, tutun, tulburarile alimentare – vazute ca diminuare a capacitatii de auto control si angrenare in comportamente auto-distructive.
Căutăm Parteneri
Asociații și Fundații
Prin activitatile desfasurate in cadrul proiectului vor fi obtinute efecte pe termen lung:
- de tip educational
- de tip sanatate
- de tip ocupational
- de tip social
- prin platforma integrata care va fi realizata
Instituții Publice
Crearea Centrelor de zi ce vor avea ca efect dezvoltarea abilitatii de prevenire si recunoastere a adictiilor pentru persoane din grupuri vulnerabile prin campaniile de informare desfasurate, ce isi propun informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei şcolare şi grupurilor vulnerabile.
Organizarea si implementarea unui sistem integrat de servicii de sanatate, ocupationale si sociale pentru prevenirea si tratarea adictiilor in cadrul Centrului.
Discover more from Asociația LUX INVICTA
Subscribe to get the latest posts sent to your email.