Bijuterii din argint vechi de 2.000 de ani, descoperite în județul Bihor!

   Noi descoperiri arheologice importante în Bihor

Patru dintre membrii Asociaţiei Dacia Crisius, pasionaţi de istorie care în timpul liber „scanează” cu detectoare diverse locuri din judeţ, au făcut noi descoperiri ce atestă vechimea şi bogăţia civilizaţiei dacice în Bihor.

🔹Cea mai recentă descoperire a membrilor asociației noastre a fost făcută Duminica aceasta pe un vârf de deal din Județul Bihor.

🔹Este vorba din nou despre un tezaur dacic de podoabe din argint, de data aceasta alcătuit dintr-un colan torsadat, întreg, de tip torques și un cercel, specifice perioadei târzii a Epocii Fierului, secolele I î.Hr – I d.Hr.

🔹Colanul cu o greutate de 62 de grame, este realizat dintr-o bară subţire din argint, rectangulară în secţiune şi torsionată, cu capetele întoarse pentru prindere. În punctul cel mai subțire, lângă capete, colanul măsoară 2,86 mm în diametru, se îngroașă treptat, la mijlocul distantei dintre extremele măsurate având 5,77 mm, până în punctul cel mai gros al bării din argint, unde măsoară 6,7 mm in diametru.

🔹Cercelul are 7 grame şi o formă circulară, este realizat din sârmă din argint subţiată treptat, ambele extremităţi rămase libere, una terminandu-se cu un buton conic.

🔹In momentul descoperirii, cercelul atârna de punctul cel mai gros in diametru al colanului din argint, asemena unui medalion. Acest fapt ne indică o similitudine întâlnită la un alt tezaur de podoabe descoperit de membrii asociației noastre, la care pe bara torques-ului atârna o verigheta din argint.

🔹Aceasta nu este singura similitudine cu primul tezaur de podoabe, locul descoperirii avand de asemenea caracteristici asemănătoare, și anume că amblele au fost depuse in mijlocul unui varf de deal cu vedere spre toată depresiunea. Astfel s-ar putea contura un obicei in a alege locul in care dacii aduceau ofrande zeilor vremii, locuri cel mai probabil sacre, in care își sacrificau și depuneau unele dintre cele mai de preț bunuri în speranța îndeplinirii unor dorințe/ idealuri.

🔹Totodată, descoperirea unor atât de prețioase și de greu de procurat artefacte in acele vremuri, podoabe care simbolizau un statut înalt, purtate cel mai probabil doar de elita societății, ne indică prezența undeva în apropiere a unei așezări stabile, prospere, puternice, ca in exemplul tezaurului de la Uileac, unde am descoperit și cetatea în imediata apropiere.

🔹Continuăm cercetările zonelor cu potențial pentru a îmbogăți harta așezărilor/cetăților din perioada dacică, pentru a scrie istoria necunoscută până acum, dar reală și obiectivă a organizării administrative și militare a dacilor de pe Valea Crișului Repede.

Sursa: text și imagini Asociația Dacia Crisius

 

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these