Anti-bullying: Crearea unui mediu scolar si social sigur!

Termenul de „bullying” vine de la cuvantul englezesc „bully”, care inseamna bataus, huligan si este folosit ca atare si in limba romana. Se poate traduce prin agresiune, hartuire sau intimidare.

Bullying-ul este un fenomen cunoscut de decenii intregi, reprezinta o forma de abuz emotional si fizic asupra copiilor de catre alti copii si se manifesta foarte des in mediul scolar, cel social in cazul femeilor, dar se poate intalni si la locul de munca sau in familie.

Psihologii sunt de parere ca efectele bullying-ului asupra sanatatii psihice a copiilor, pot varia de la forme mai putin grave la forme extrem de grave, cum ar fi: crize de identitate, anxietate, depresie, tulburari de comportament, sau ganduri suicidale. “Unii copii mai puternici se folosesc de forta pentru a exercita superioritatea fata de cei mai slabi decat ei. Bullying-ul se manifesta printr-un comportament de hartuire si intimidare de durata, prin folosirea etichetelor, amenintarilor, umilirii, jignirilor, raspandirii de zvonuri false si, desigur, prin agresivitate fizica. Motivele pentru care elevii hartuiesc si agreseaza altii elevi sunt: dorinta de a-i domina pe ceilalti, de a fi populari, de a avea putere si de a fi respectati de restul grupului. Intotdeauna este atacat punctul slab al victimei, iar daca acesta este afectat, hartuitorii isi vor continua actiunile de umilire si mai mult.

In opinia specialistilor, in spatele acestui comportament de tip bullying exista o stima de sine scazuta a hartuitorului, compensata prin agresivitate, prin dorinta de a atrage atentia, chiar daca intr-un mod negativ. De regula, parintii acestor copii sunt autoritari sau agresivi, iar ei adopta comportamentul invatat acasa.  Putem contura un profil al victimelor fenomenului de bullying, iar acestia sunt, de cele mai multe ori, elevi supraponderali sau subponderali, elevi care poarta ochelari, cei care au o stima de sine scazuta, cei care sunt vulnerabili si nu se pot apara singuri sau cei care fac parte din familii cu situatii financiare precare. De cealalta parte, hartuitorii sunt cei care doresc sa devina populari cu orice pret, au temperament inflexibil, nu sunt empatici, ba chiar se bucura cand fac rau celorlalti, acestia nu au o relatie buna cu parintii.

Ar trebui sa acordam o mai mare importanta atat bullying-ului din scoli, cat si bullying-ului de pe Internet, pentru protectia drepturilor copilului. In scoli trebuie sa existe educatia psihologica, prin educarea si dezvoltarea inteligentei emotionale. Mai mult, aceasta dezvoltare a inteligentei emotionale este bine sa inceapa de la gradinita, iar copiii sa fie invatati cum sa-si gestioneze mai bine emotiile si sentimentele si cum sa-si canalizeze furia si frustrarea in scopuri constructive, si nu distructive.

In acest sens dorim sa venim cu sprijinul unor potentiali parteneri de servicii si activitati in combaterea comportamentului de bullying.

Asociatia Lux Invicta a initiat un proiect si propune acordarea de asistenta sub diferite forme adresata victimelor fenomenului de bullying impreuna cu parteneri deschisi propunerii noastre pentru diferite categorii ale acestui fenomen. Ca principale categorii de victime, proiectul se adreseaza copiilor si femeilor. Persoanele vizate ca victime ale bullying-ului vor primi sprijin de la psihologi, voluntari psihologi si psihoterapeuti pentru situatia lor actuala. Aceasta legatura cu victimele si psihologii se va face cu ajutorul unei aplicații IT. Cu ajutorul proiectului initiat de echipa noastra pentru copii si femei, acestia vor afla în detaliu care sunt tipurile de bullying și ce implică fiecare dintre acestea, care sunt participanții la bullying și care este rolul fiecăruia, cum pot acționa și reacționa pentru a depăși situațiile dificile în care sunt adesea puși.

În concluzie, având în vedere impactul bullying-ului în ceea ce privește sănătatea, comportamentul, relațiile sociale, realizarea academică și gestionarea financiară, este important ca în țara noastră să fie introduse și implementate strategii de prevenire și gestionare a acestui fenomen în școli cu scopul de a sprijini persoanele in cauza. De asemenea, este important ca noi toți să înțelegem fenomenul ca să putem contribui cât putem cu suport emoțional pentru victime, ca să oprim agresorii, dar nu în ultimul rând să le oferim și acestora din urmă compasiune pentru că mulți dintre ei au fost bullied și au avut de suferit.

Impreuna invingem aceste probleme de conduita si agresiune!

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these